В Конституцiї України чiтко записано, що українська мова є державною. Бiльше того, за визначенням Конституцiйного Суду, українська мова є символом держави. Нам же пропонують офiцiйну двомовнiсть, тобто, по сутi, рiвнi права вовка i зайця з'їсти одне одного.
[Вiталiй Радчук]

РЕКЛАМА

Останні новини

Написав Олексій 16-08-2015
2015-08-16-09-10-13Коли певною мовою перестають спілкуватися діти — це свідчить про серйозну загрозу...
Написав Анатолій Пікуль 04-09-2013
-revolution-ukraine- Багато хто з нас розуміє, що щось у нашій країні йде не так. Але не знає, як цьому...
Написав Ольга Пугач 06-11-2012
2012-11-13-14-03-20 Пам’яті Ростислава Івановича ДОЦЕНКА – письменника, перекладача,...
Написав КУЦЕНКО Григорій Петрович 26-10-2012
-75- 75 РОКІВ ТОМУ. 27 (13 за старим стилем) жовтня 1937 р. САНДАРМОХ...
Написав Тарас Ковальський 06-04-2012
-lr Ретроспектива почнеться 26 квітня 2012 року Показ фільмів режисера Івана...
Написав Тарас Ковальський 06-04-2012
2012-04-06-17-06-00 Незважаючи на поширене переконання «Кіно – вигадка, яка не впливає безпосередньо...
Написав Тарас Ковальський 28-03-2012
-c------- Сайт www.inthefog-movie.com розповідає про другий ігровий фільм режисера Сергія Лозниці,...
Написав Тарас Ковальський 15-03-2012
l-r---- 14 березня 2012 року (в середу) «Україна молода» опублікувала матеріал Валерія...
Написав Тарас Ковальський 27-02-2012
l-r- В лютому 2012 року в науковий обіг надійшла книга відомого мистецтвознавця Миколи...
Написав Ольга Пугач 26-02-2012
2012-02-26-20-02-44 Було це у перші роки відновлення української незалежності. У пошуках сонця та...
Написав Новинар 22-02-2012
q-140q- "Чардинін 140" – серія ретроспективних показів формату "німе кіно + жива музика", у...
Написав Тарас Ковальський 08-02-2012
stus-i-vinnychyna У свідомості багатьох Василь Стус народжений  і вихований Донеччиною, її...
Написав Новинар 06-02-2012
-q-q Запрошуємо на прем’єрний показ документального фільму Віталія...
Написав Ольга Пугач 04-02-2012
2012-02-04-18-36-25 Шановне товариство! Пропонуємо вам познайомитись з однією з багаточисельних...
Написав Новинар 03-04-2011
2011-12-08-16-15-05   В Україні про вердикт Венеціанської комісії щодо коаліційного...
НЕЗАБУТНЄ СВЯТО СВІТУ ДУМКИ Друк e-mail
П'ятниця, 15 лютого 2008, 12:22

Творчість відомого київського митця В. Гарбуза щільно переплетена із сучасним життям та має тісний зв’язок з оточенням, якому притаманне право до вільного творчого вираження.

І форма вислову своєї творчої особистості зачата у митця з внутрішньої потреби, яка є яскравим відображенням тієї імпульсивності та доброзичливості, що характеризує його фізичне єство, яке переплелося із спонтанним відчуттям життя і власне "Свободи духу". Образний світ малярської уяви майстра формується на основі глибинної пам’яті, яка домінує у кожного справжнього творця, весь час імпульсує та дає нове життя народженим творам.

Цікавлячись творчістю В. Гарбуза багато років (це участь у спільних виставках гурту "Світовид"), я добре відчула саме дивовижну послідовність у творенні того світлоносного середовища і позитивного настрою, той неповторний ліризм з розлогою гамою вібруючої душі майстра і той дійсний космізм у сприйнятті всесвіту. Прихований на перший погляд заряд емоцій, переконано ілюструє якраз стан глибоких переживань та підсвідомого сплеску.

Світ думки та незнищенної генетичної пам’яті, що довірив історію свого життя і творчості площині полотна, несе глядачеві потужну енергію Світла. І картини, присвячені великому генію Тарасові Шевченку, де митець зумів виразити образ українського велетня дуже цільно та ясно, що не потребує зайвих доповнень та роз'яснень.

Художник і його твір однієї із Всесвітом природи, і їх відносини живуть у багатовимірних часово-просторових категоріях.

У чисельних серіях пейзажних робіт яскраво демонструється захоплення В. Гарбузом своїм рідним світом і світом взагалі.

Його картини дуже емоційні і якраз це поріднює їх з кращими зразками французьких імпресіоністів. В них є багато простору, що долає та створює відчуття злету над буденністю та звично одноманітним.

Майстер створив велику серію дуже чуттєвих "Ню"; що чарівно передають всю красу жіночого тіла та цнотливу таїну прекрасної незнайомки, фантастичний зблиск принадної форми й особливу витонченість і естетизм.

І кожен, хто познайомився з творчістю Володимира Гарбуза, збагачується безліччю емоцій, думок, приємних асоціацій та спогадів, що здається - це прорив, прорив у іншу реальність, у безмежжя переживань - той новий світ де наше життя і краще, і цікавіше, і досконаліше.

Володимир Гарбуз - відома особистість у сучасному мистецькому світі. Його творчий доробок - живопис, станкова та книжкова графіка - позначається яскравістю художнього втілення, емоційністю, високою філософською напругою, поліфонічним поєднанням найскладніших сентенцій сучасного інтелектуального життя. Він є виразником тієї формації митців, які проклали шлях до якісно нової української культури XXI століття, у якій традиції, ментальні коди епох переплелися із найновішими пошуками, які часом випереджають найавангардніші злети світового модерну.

Щоб не малював Володимир Гарбуз, яким би тем не торкався - він немовби випереджав час, у минулому бачив майбутнє, у сьогоденні відблиск минулого. Його світ – це переливання років і століть, а устремління в минуле не більше як передача внутрішнього коду своєї праісторії, сонцесяйність давніх вірувань, безмежної єдності людини і природи. І це відчувається в кожній його роботі -чи то ілюстраціях до книги "Дохристиянські вірування", чи новаторські офорти до Шевченкових "Давидових псалмів", чи до "Кобзаря" Тараса Шевченка, де художник репрезентував не тільки неповторну індивідуальну графічну стилістику, але й власне прочитання глибинної образності шевченківської поезії.

Проте, Володимир Гарбуз відомий не тільки як художник. Він є розбудовником новітньої України, який чесно бачить і аналізує час, його світлі і темні сторони, про що засвідчила низка його філософських есеїв, які з'явилися в востаннє десятиліття друком на стошках часописів "Україна", "Українська культура", "Слово і час", "Образотворче мистецтво". Своїми роздумами про нову Україну її людей він ділився в численних теле- і радіопередачах.

Книга Володимира Гарбуза "Повстань, Україно!" це роздуми митця про нашу новітню, сповнену болем і протиріччями історію. Автор повертає нас до драматичних подій серпня-вересня 2002 року, які із погляду сьогодення наблизили Помаранчеву революцію зими 2005 року. Словом, ніби пензлем, художник ділиться своїми роздумами про пережиті події, безпосереднім учасником яких став, про друзів і ворогів, людей, які попри все не зневірилися і продовжили боротьбу. І про унікальну жінку новітньої української історії Юлію Тимошенко, яка зуміла покликати за собою тих, хто розумів, що Україна має повстати, щоб скинути оману і зневагу, не дати втоптати високі, віками вимріяні ідеали і здобуту незалежність тим, для кого перестали існувати поняття моралі і права. Книга цікава не тільки в літературному плані як емоційно-духовний зразок публіцистики, але й художнім оформленням. Маємо чудовий зразок єдності слова і образотворчого мистецтва, коли текст підтверджується графічною візією, а графіка - текстом.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Просвітянські видання

Василь Чепурний

Акурайку

Категорія: Просвітянські видання

Максим Рильський, Максим Рильський

Життя духовного основа

Категорія: Просвітянські видання

Ніна Солтановська, Ніна Солтановська

"Хто ми?"

Категорія: Просвітянські видання

Ніна Вітушко, Ніна Вітушко

"Просвіта" - наша доля

Категорія: Просвітянські видання


Книги ВЦ "Просвіта"

Цей день в українській історії

19 квітня 1783
Указом Катерини II Крим приєднаний до Росії. Указ став підсумком тривалого суперництва Російської та Османської імперій за володіння і контроль над стратегічним плацдармом на півночі Чорного моря. Заручившись у 1782 році підтримкою Австрії, наступного року Росія окупувала Крим, і маніфест Катерини II лише закріпив фактичний перехід півострова під владу російської корони

19 квітня 1885
У Петербурзі у 68-річному віці помер видатний український історик, етнограф, письменник Костомаров Микола Іванович (історична драма «Сава Чалий», трагедія «Переяславська ніч», монографії «Богдан Хмельницький», «Руїна», «Мазепа», «Останні роки Речі Посполитої»)

Переглянути всі події.

Авторські блоги

Друзі сайту

Всеукраїнська тижнева газета Сіверщина Молода Просвіта
МВарта Просвіта
НСПУ Портал Українців Одещини

Читайте також:

relatedArticles

©2007 - 2024 Вільний просвітянський портал "Просвітянин". Всі права захищено.
Дизайн розроблено Avis. Кооринатор сайту - Ольга Пугач. Адміністратор - Анатолій Пікуль
Hosted by OpenPortal
Вся інформація, що розміщена на сайті, взята з відкритих джерел.
[Vox.com.ua] 
Портал українця
feed-image RSS